Съобщение: "Във връзка с епидемията на африканската чума в България"

10 Август 2018 Източник: Община Правец видяна 168 /
Съобщение: "Във връзка с епидемията на африканската чума в България"

Във връзка с епидемията на африканската чума в България
Общинската епизоотична комисия, уведомява гражданите
1. Болестта Африканската чума по свинете се среща както при дивите, така и при домашните прасета.
2. Вирусът е изключително устойчив и не е разработена ваксина за него, предава се директно чрез контакт или косвено чрез храна, кърлежи и други.
3. Клиничните признаци за болестта са следните: внезапна смърт почти без клинично проявяване; висока температура (40.5 – 42о С); зачервяване на кожата – върховете на ушите, опашката, дистална част от крайниците, вентрална част на гърдите и корема; намален апетит, апатия, цианоза, предхождана от повръщане, диария (понякога кървава).
4. Имайки предвид бързият и неконтролируем ход на разпространение на болестта досега, прогнозите за проникването й на българска територия е неблагоприятна, като същата може да бъде факт във всеки един момент.
5. Африканската чума по свинете не е опасна за хората.
ВНИМАНИЕ! Във връзка с опасността от навлизане на болестта - Африканска чума по свинете на територията на страната и на основание Заповед №ОА – 234/26.07.2018 г. на Областния управител на Софийска област, Община Правец организира, преброяване на домашните прасета, отглеждани на територията на общината.

Информацията от собствениците се подава в кметствата на населените места и стая №106 в сградата на Общинска администрация Правец.

Срок за подаване на информацията 20.08.2018 год.


Анкета

Харесва ли ви новата визия на сайта?